Tukikummit tarinoita

Monet meistä tarvitsevat apua, koska
  • köyhyys on arkipäivää
  • sairaus ja ero voivat kaataa perheen talouden
  • tuki voi auttaa selviytymään jopa katastrofeista

Kun köyhyys on arkipäivää

Kahden ala-asteikäisen lapsen yksinhuoltaja on matalapalkkaisessa työssä, ja jokainen vaikeasti ennakoitavissa oleva lasku uhkaa kaataa talouden. Tukikummit-avustus turvasi lapsille mahdollisuuden harrastaa partiota ja tanssia. Avustus kevensi myös talousvaikeuksien tuomaa henkistä taakkaa ja helpotti välejä ex-puolison kanssa, kun jokaisesta lasten kustannuksiin tarkoitetusta eurosta ei tarvinnut riidellä.

Yksinhuoltajaperheen äiti irtisanottiin muutama vuosi sitten, eikä hän ole saanut uutta työtä. Perheen vanhempi lapsi jätti ammattikoulun kesken, koska perheellä ei ollut varaa opiskeluvälineisiin. Nuorempi lapsi suunnittelee peruskoulun jälkeisiä opintoja. Tukikummit-avustus tietokoneeseen antoi nuoremmalle lapselle mahdollisuuden tehdä koulutehtäviä kotitietokoneella.

Perheen vanhempien työttömyys on jatkunut jo usean vuoden ajan. Vanhempien sairaudet vaikeuttavat arkea ja työllistymistä. Teini-ikäinen tytär joutui lopettamaan harrastuksensa rahan puutteen vuoksi. Tukikummit-avustuksen turvin hän saattoi aloittaa harrastuksen uudestaan. Avun hakeminen johti myös muiden asioiden selvittelyyn: toinen vanhemmista pääsi tuettuun työtoimintaan, ja vanhoille veloille saatiin sovittua maksuohjelma.

Yksinhuoltajaperheen toinen lapsi asuu isänsä luona, mutta käy säännöllisesti myös äidin perheen luona. Nykyisessä asunnossa on tilaa myös toiselle lapselle, mutta muutto pienempään asuntoon helpottaisi taloudellista tilannetta. Äidin tulot vaihtelevat saatujen työtuntien mukaan, eikä hänellä ole varaa luonaan kokoaikaisesti asuvan nuoren lukiokirjoihin. Nuoren isäkään ei voi osallistua kustannuksiin elatusapua suuremmalla summalla. Tukikummit-avustuksella nuorelle hankittiin oppikirjoja ja laskin.


Sairaus ja ero voivat kaataa perheen talouden

Yksinhuoltajaperheen kaikilla lapsilla on sairauksia. Vanhimmalla lapsella on ollut masennusta, keskimmäisellä on aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö, ja nuorimmalla kehitysviivästymiä. Äiti pyrkii työttömyydestään huolimatta tukemaan myös kotoa pois muuttanutta nuorta, joka opiskelee toisella paikkakunnalla. Tukikummit-avustus polkupyöriin sekä vaatteisiin ja kenkiin toi perheeseen paljon iloa. Liikkuminen polkupyörillä on helpottunut, kun ei ole enää tarvinnut vuorotella yhden pyörän käyttöä. Uudet vaatteet ovat tuoneet lapsille varmuutta koulussa, kun ei ole tarvinnut hävetä vanhoja vaatteita.

Toisella perheen vanhemmista on alkoholiongelma, joka on vuosien saatossa heijastunut puolison ja lasten jaksamiseen. Päihdekuntoutus on alkamassa, mikä tuo perheelle kustannuksia. Lastensuojelu on ollut tukemassa perhettä siitä asti, kun lapsista tehtiin viranomaisille ilmoitus. Tukikummit-avustus myönnettiin perheen ala- ja yläasteikäisten lasten vaatteisiin, urheiluvälineisiin ja opiskelukustannuksiin. Avustus kohensi raskaassa perhetilanteessa elävien lasten asemaa ja toi iloa arkeen.

Nelilapsisen perheen vanhemmat erosivat muutama vuosi sitten. Yksinhuoltajaksi jääneellä vanhemmalla ei ole enää varaa asuntolainan maksamiseen, mutta asuntokauppa on alueella tyrehtynyt. Tukikummit-avustus lasten ja nuorten harrastuksiin mahdollisti tuttujen kaverien kanssa tapahtuvan toiminnan jatkumisen. Erityisesti avustus rohkaisi perheen nuorinta lasta, joka jäi aiemmin ujouden vuoksi helposti syrjään.


Tuki voi auttaa selviytymään jopa katastrofeista

Perhe joutui ahdinkoon homeasunnon vuoksi. Lähes kaikki huonekalut ja tekstiilit täytyi hävittää. Isä sairastui niin pahoin, että hän joutui sairauseläkkeelle. Äiti oli jäänyt työttömäksi jo aiemmin, eikä hän ole löytänyt työtä muuton jälkeenkään. Lapselle puhkesi astma, ja hän oireilee koulussa. Kriisin vuoksi perheellä ei ole rahaa lapsen harrastusmaksuihin. Tukikummit-avustuksen turvin lapsi sai jatkaa harrastusta. Lisäksi hänelle hankittiin avustuksella uusia vaatteita.

Perhe saapui suomeen pakolaisina sodan keskeltä kymmenisen vuotta sitten. Perheen isää tai muita lähisukulaisia ei ole tavoitettu, tai heidän tiedetään kuolleen. Äiti on kouluttautunut ammattiin ja ollut työharjoitteluissa, mutta tällä hetkellä hän on työttömänä. Lapsen harrastus on tukenut hänen kieliopintojaan ja tutustumista toisiin lapsiin. Tukikummien avustuksella lapsi pystyi jatkamaan harrastusta.

Perheen omakotitalo tuhoutui kokonaan tulipalossa, jossa kuoli myös lapsille tärkeä lemmikkieläin. Vakuutus korvasi osan irtaimistosta, mutta paljon jäi perheen itsensä maksettavaksi. Lasten pitkään jatkuneet musiikkiharrastukset olivat vaarassa loppua, koska soittimet tuhoutuivat palossa. Tukikummit-avustuksella lapsille hankittiin piano ja alttoviulu.