Kaikille kone -kampanjan avulla ehkäistään nuorten digisyrjäytymistä
10 toukokuun, 2019 1:47 pm /Pärjäisitkö itse ilman tietokonetta?
Jopa 10 000 peruskoulun 9-luokkalaisista on vaarassa digisyrjäytyä. Kaikille kone -keräyksen tarkoitus on varmistaa, ettei yhdenkään nuoren tulevaisuus, koulutus tai työpaikka olisi vaakalaudalla puuttuvan koneen vuoksi.
Keräys kutsuu yritykset ja organisaatiot lahjoittamaan käytetyt tietokoneet ja tabletit niitä tarvitsevien koululaisten ja opiskelijoiden käyttöön.
Lahjoittaminen onnistuu helposti, ohjeet Kaikille kone -kampanjasivustolla
Keräyksen toteuttajina ovat Me-säätiö, Tukikummit, 3 Step IT Suomi, Kotimaanapu, Avalon, Aivan, OP Lab, Visual Works, Kinos Rentals, Lumon Lukio sekä Enjoy Sound.
Digisyrjäytyminen on jo Suomessa todellisuutta
Se tarkoittaa laitteiden puutetta, niiden tehottomuutta tai käytön yksipuolisuutta. Digisyrjäytynyt jää kaveripiirien, yhteisöjen ja yhteiskunnan erilaisten palveluiden ulkopuolelle. Heitä yhdistää erilaiset oppimisvaikeudet, heikko kielitaito, pitkittynyt köyhyydessä eläminen tai tulevaisuuden näköalattomuus ja motivaation puute. Olemme heistä huolissamme.
Konekeräyksellä halutaan saada yritykset lahjoittamaan käytöstään poistettavia tietokoneita ja tabletteja lasten ja nuorten digisyrjäytymisen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on luoda tasa-arvoiset oppimismahdollisuudet kaikille koululaisille ja opiskelijoille.
”Työpaikoilta jää vuosittain käytöstä lukuisia tietokoneita ja tabletteja, jotka sopivat vielä erinomaisesti koululaisille ja opiskelijoille. Tässä keräyksessä toteutuu kestävän tulevaisuuden rakentaminen sosiaalisessa, ekologisessa ja taloudellisessa mielessä”, toteaa Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord.
Merkittävät digitaaliset yhteisöt
Turun yliopiston digisyrjäytymisen tutkija Meri-Tuulia Kaarakaisen mukaan riittävät digitaidot ovat välttämättömiä yhä useammilla elämän alueilla: opinnoissa, työssä ja arkielämässä. Monipuolinen digitaalinen osaaminen on jo laskettava kansalaistaidoksi.
”Menestyäksemme meidän kaikkien tulisi pystyä paitsi hankkimaan perustaidot ja myös jatkuvasti kehittää omaa osaamistamme voidaksemme osallistua eri digitaalisilla areenoilla ja menestyäksemme työmarkkinoilla myös tulevaisuudessa”, Kaarakainen sanoo.
Tutkimusten mukaan monipuolinen digitaalisten teknologioiden käyttö sekä viihde- että oppimismielessä on yhteydessä digitaitoihin. Ne avaavat nuorille uusia mahdollisuuksia kehittää tiedollisia ja taidollisia sekä sosiaalisia valmiuksiaan. Digitaidot ovat merkittävä yhteisöllisyyttä rakentava tekijä ja esimerkiksi pelatessa toteutuu nuoren hyvinvoinnille merkityksellinen yhdessä harrastaminen ja vuorovaikutus kavereiden kanssa.
Osalla riski syrjäytyä
Yhdessä maailman parhaista maista osa lapsista ja nuorista on vaarassa jäädä eriarvoiseen asemaan. He eivät saa kotoaan tai edes koulusta monipuoliseen käyttöön soveltuvaa digilaitetta. Tämän takia materiaalisilla tekijöillä on vaikutusta lasten ja nuorten tasa-arvoisten mahdollisuuksien niin digitaalisen osaamisen ja osallisuuden kehittymiseen.
”Digitaalinen marginalisoituminen on riski suomalaisessa yhteiskunnassa. Se koskettaa pientä joukkoa, mutta samalla siitä on tullut vaikeasti voitettava ilmiö, joka voi johtaa pitkäaikaiseen syrjäytymiseen työstä, koulutuksesta, sosiaalisista suhteista ja yhteiskunnan palveluista”, Kaarakainen painottaa.
Keräyksen suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä tukijoina Hjallis Harkimo ja Ilkka Paananen
Konekeräykseen otetaan vastaan yritysten ja organisaatioiden käytettyjä tietokoneita, jotka voivat olla enintään kolme vuotta vanhoja. Koneiden logistiikasta ja tietoturvasta vastaa 3 Step IT.
Viestiä Kaikille kone -keräyksestä vievät eteenpäin muun muassa Tukikummit-säätiön hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo ja Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen. Kampanjan suojelijana toimii Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Osallistumisohjeet löytyvät kampanjan nettisivuilta: https://kaikillekone.fi
Lisätietoja:
Me-säätiön kehittämispäällikkö Liisa Björklund, +358405718866, liisa.bjorklund@mesaatio.fi